Stark House / Park + Associates Pte Ltd

first_imgArchDaily CopyAbout this officePark + Associates Pte LtdOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesOn FacebookSingaporePublished on March 05, 2020Cite: “Stark House / Park + Associates Pte Ltd ” 05 Mar 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsGlass3MGlass Finish – FASARA™ NaturalPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®WindowsVitrocsaSliding Window – Mosquito NetSinksBradley Corporation USASinks – Verge LVG-SeriesMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 4″Sports ApplicationsPunto DesignPunto Fit in Ekaterinburg Public SpaceWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsKnobsKarcher DesignDoor Knob K390 (50)TablesVitsœ621 Side TableMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs Save this picture!© Derek Swalwell+ 13Curated by Hana Abdel Share Singapore Stark House / Park + Associates Pte LtdSave this projectSaveStark House / Park + Associates Pte Ltd Houses “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/934934/stark-house-park-plus-associates-pte-ltd Clipboard Architects: Park + Associates Pte Ltd Area Area of this architecture project Stark House / Park + Associates Pte Ltd center_img Area:  7040 ft² Year Completion year of this architecture project Year:  2019 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/934934/stark-house-park-plus-associates-pte-ltd Clipboard CopyHouses•Singapore “COPY” Photographs:  Derek Swalwell Manufacturers Brands with products used in this architecture project Manufacturers: Fritz Hansen, Geberit, Hansgrohe, BONALDO, Cassina, Herman Miller, Molto Luce, Poltrona Frau, Bravat, Inno by Mikko Laakkonen, Jean Marie MassaudArchitect In Charge:Lim Koon ParkDesign Team:Christina Thean, Phachara Atiratana, Adrian Abano Gesmundo, Siriphong Saksurasub, Mutiara HerawatiCivil & Structural Consultant:C P Lim & Partners LLPMain Contractor:Choice Builder Pte. LimitedCivil:C P Lim & Partners LLPStructural Consultant:C P Lim & Partners LLPCountry:SingaporeMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Derek SwalwellText description provided by the architects. This project is situated in a typical Singaporean landed housing estate built in the 1980s. The estate is located in an area of interesting and seemingly disparate activities. Within a 1.5km radius, the Stark House is surrounded by other housing estates – both low and high rise, the Changi Prison Complex, Changi Airport, and several industrial and commercial areas.Save this picture!© Derek SwalwellSave this picture!Ground floor planSave this picture!© Derek SwalwellWith this fairly unusual confluence of building types, we began by questioning ourselves what context means to us. More often than not, architecture participates in multiple contexts with layers of complexities. For a new element of architecture to be introduced successfully, there is an absolute need for a holistic consideration of the various contexts involved. For the sake of inclusivity and community conduciveness, our belief lies in that the whole is greater than the sum of its parts. Examining what it means to respond to site context eventually became the main driver of the scheme.Save this picture!© Derek SwalwellTogether with the client’s brief, the planning of the house was conceived utilising the site’s natural topography and mature trees at the back of the site. As such, it is apparent that the living spaces in the house turn away from the front where the view is that of neighbouring houses, a common consequence of landed housing estates such as this. Instead, it faces the back of the house where the greenery provides a private, green sanctuary. The site topography was taken advantage of to create a basement nook that opens out to the green. Combined with the outdoor swimming pool, the basement nook – hardly perceived as a basement – becomes the focal point of family activities and outdoor entertainment.Save this picture!© Derek SwalwellSave this picture!© Derek SwalwellOn the first storey, the planning sought to maximise the porosity through the site, revealing the view towards the greenery at the back. Designing for porosity was also a response to the site constraint, a strategy to make the site appear deeper than it actually is. As one approaches the house through the long driveway, s/he is not confronted with a blank wall or garage that abruptly terminates one’s movement, but greeted with a green expanse that is welcoming both to the inhabitants and visitors alike. The entrance experience – a particular interest in our studio’s oeuvre – is enhanced. Besides enabling effective cross ventilation vital for our climate, the openness allows for borrowed views as well as daylight to filter into the living room.Save this picture!© Derek SwalwellProject gallerySee allShow lessVisitor Center Unesco World Heritage Site Kinderdijk / M& DB ArchitectenSelected ProjectsHouse Momoyama / Erika Nakagawa OfficeSelected Projects Share Projectslast_img

Previous Article
Next Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *