Vila Rica House / BLOCO Arquitetos

first_imgArchDaily Area:  400 m² Year Completion year of this architecture project Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/879553/vila-rica-house-bloco-arquitetos Clipboard Vila Rica House / BLOCO Arquitetos Brazil CopyHouses•Brasilia, Brazil “COPY” Photographs:  Haruo Mikami Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/879553/vila-rica-house-bloco-arquitetos Clipboard Manufacturers: Cleimar Marcenaria, Marmoraria Alvorada, Talentus EsquadriasAuthors:Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus SecoCollaborator:Victor Machado, Marina LiraStructural Project:André TorresInstallations:Victor SilvérioLandscaping:Mariana Siqueira e Jardins do CerradoC Ontractor:Gilmar GuimarãesCity:BrasiliaCountry:BrazilMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Haruo MikamiRecommended ProductsWoodLunawoodThermowood FacadesWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsWoodBruagBalcony BalustradesStonesNeolithSintered Stone – Arctic White – Colorfeel CollectionText description provided by the architects. The project is located in a rural area, 40km away from the city center of Brasília. The topography has a slight downward slope towards the back of the lot, where a valley with native vegetation dominates the view.Save this picture!© Haruo MikamiSave this picture!AxonometrySave this picture!© Haruo MikamiThe program was distributed in two perpendicular pavilions positioned on slightly different levels. Both pavilions are slightly elevated from the ground for two main reasons: to allow the preservation of the existing topography and to prevent small animals such as insects and lizards, from entering the house. The swimming pool is located in a third plateau that was positioned on a lower level. The first pavilion is where the living room, veranda, garage and other services are located. The second pavilion, close to the swimming pool, houses the bedrooms. Two open elevated walkways connect both pavillions. The idea was to maximize the direct contact with the local weather conditions such as wind, smell and sound during the daily use of the house.Save this picture!© Haruo MikamiSave this picture!PlantaSave this picture!© Haruo MikamiAll the construction materials were chosen based on two main premises: they should age well under the natural weather conditions wherever needed without the need for constant maintenance and they should never “hide” their “natural” appearance under layers of plaster or paint. Exposed concrete was used in the structure and fixed furniture such as the dining table, benches, wood-fired oven and the shelves. Polished concrete was used for the internal floors. Only one type of sandblasted natural stone was used in all external floors, including inside the swimming pool. One type of plywood was used in parts of the furniture, combined with pieces of bespoke ironwork. A single layer of 12cm thick solid ceramic bricks was used to build all the walls, thus the structural columns are never embedded inside the partitions.Save this picture!© Haruo MikamiThe mild temperatures of the local weather allowed us to dismiss any extra insulation. The local labor had extensive knowledge for building the brickwork, however, it didn’t have any previous experience in building exposed concrete. Therefore, instead of trying to achieve a smooth finishing for the concrete, we decided to assume all the imperfections that were inherent to the building process. Marks left by the timber shuttering were not sanded away and minor defects were not corrected.Save this picture!© Haruo MikamiAll the bathrooms have roofless internal gardens that allow natural light and ventilation. A brickwork lattice covers two levels of a concrete structure that works as water tower, creating room for the water heating equipment underneath it.Save this picture!© Haruo MikamiThe landscape design aims to restore many specimens from the original landscape of Brazilian Savannah.Save this picture!© Haruo MikamiProject gallerySee allShow lessiADC Design Museum / Rocco Design Architects AssociatesSelected ProjectsHyperlane Linear Sky Park / ASPECT StudiosSelected Projects Sharecenter_img Architects: BLOCO Arquitetos Area Area of this architecture project “COPY” 2017 Photographs Save this picture!© Haruo Mikami+ 47Curated by Pedro Vada Share Vila Rica House / BLOCO ArquitetosSave this projectSaveVila Rica House / BLOCO Arquitetos Year:  CopyAbout this officeBLOCO ArquitetosOfficeFollowProductBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesFacebookBrasiliaResidential ArchitectureIcebergBrazilPublished on July 23, 2020Cite: “Vila Rica House / BLOCO Arquitetos” [Casa Vila Rica / BLOCO Arquitetos] 22 Jul 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Nebula SeriesWall / Ceiling LightsLouis PoulsenLamp – LP RiplsWood Boards / HPL PanelsBruagRoom Dividers – Partition Wall MDFStonesNeolithSintered Stone – Mar del PlataWindowspanoramah!®ah! SecurityPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelCarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Orbital® 07 COLORpunkt®LightsNorka lightingLuminaire – BelfastMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?热带草原般瑰丽的砖工 Casa Vila Rica / BLOCO Arquitetos是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Houseslast_img

Previous Article
Next Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *